Salarisverhoging: wanneer terecht en wanneer niet?

Als ondernemer sta je vaak voor uitdagende beslissingen, zoals het beoordelen van een verzoek om salarisverhoging. Dit kan een lastige kwestie zijn, vooral als je niet veel ervaring hebt met beleid op het gebied van belonen en waarderen. In dit artikel helpen we je om te begrijpen wanneer een salarisverhoging terecht is en wanneer niet.

Wat is een terechte salarisverhoging?

Een terechte salarisverhoging is objectief, gerechtvaardigd en kun je goed uitleggen. Hierbij kun je denken aan de volgende situaties:

 • Goede of uitzonderlijke prestaties: als een werknemer uitzonderlijke prestaties levert of aantoonbaar bijdraagt aan het succes of de groei van het bedrijf, kan een salarisverhoging een passende erkenning zijn.
 • Marktconform salaris: het is belangrijk om de salarissen van je werknemers in lijn te houden met wat gangbaar is in de markt. Als je werknemer minder verdient dan een vergelijkbare functie in de branche, is het tijd om hun salaris aan te passen.

Toegenomen verantwoordelijkheden: Als een werknemer extra taken of verantwoordelijkheden op zich neemt, kan dit een reden zijn voor salarisverhoging.

Wanneer is een salarisverhoging niet altijd terecht?

Er zijn ook momenten waarop het minder gepast is om een salarisverhoging toe te kennen:

 • Persoonlijke redenen: hoewel je empathie kunt tonen voor persoonlijke omstandigheden van een werknemer, zoals schulden of een scheiding, zijn deze meestal geen valide reden voor een salarisverhoging.
 • Slecht functioneren: het komt vaak genoeg voor dat werknemers die onvoldoende of zelfs slecht functioneren een salarisverhoging krijgen toegekend. Dit kan demotiverend zijn voor werknemers die wel goed functioneren en zorgen voor een negatieve sfeer tussen collega’s.
 • Kort in dienst: nieuwe werknemers hou je natuurlijk graag gemotiveerd. In een korte tijd een salarisverhoging toekennen kan verkeerde verwachtingen scheppen, tenzij de werknemer uitzonderlijke prestaties laat zien en daarmee bijdraagt aan een succes of groei.

Hoe ga je om met verzoeken om salarisverhoging?

Als een werknemer om een salarisverhoging vraagt, is het belangrijk om zorgvuldig en respectvol te reageren. Hier zijn enkele tips:

 • Luister aandachtig: achterhaal de reden achter het verzoek.
 • Beoordeel objectief: kijk naar de prestaties, marktwaarde en bijdrage van de werknemer aan het bedrijf.
 • Wees transparant: communiceer duidelijk je besluit en de redenen daarachter.
 • Bied alternatieven: Als een salarisverhoging niet mogelijk is, overweeg dan andere vormen van waardering of beloning.

Hoe zet je een rechtvaardig beloningsbeleid op?

Naast het beoordelen van individuele verzoeken om salarisverhoging, is het ook belangrijk om een duidelijk en eerlijk beloningsbeleid te hebben. Dit helpt om salarisverhogingen op een rechtvaardige manier te regelen. Dat kun je op de volgende manieren doen:

 • Salarishuis: Door een salarishuis op te zetten, creëer je een structuur waarin salarisschalen en de jaarlijkse procentuele verhogingen duidelijk zijn omschreven. Dit zorgt ervoor dat werknemers weten waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten qua salarisontwikkeling.
 • Ontwikkelplannen: Moedig werknemers aan om zich te ontwikkelen. Dit kan via persoonlijke ontwikkelplannen. Zo kun je salarisverhogingen koppelen aan het bereiken van bepaalde doelen of het aanleren van nieuwe vaardigheden. Dit stimuleert niet alleen groei en motivatie, maar zorgt ook voor transparantie in hoe salarisverhogingen worden toegekend.

 

Door deze aanpakken te combineren, zorg je voor een werkomgeving waarin salarisverhogingen eerlijk en duidelijk zijn geregeld. Dit draagt bij aan de tevredenheid en de motivatie van je werknemers, wat uiteindelijk ook ten goede komt aan je bedrijf.

Heb je vragen of behoefte aan persoonlijk advies? Jill, de virtuele personeelsadviseur, heeft advies en oplossingen op maat voor al je HR-gerelateerde vraagstukken. Neem gerust contact met ons op!